HEALTHY AGEING – Gezond ouder worden

Healthy ageing

Gezonde voeding draagt in grote mate bij aan gezond verouderen. Gemiddeld komen volwassenen jaarlijks 0.2kg-1kg bij, over een periode van 10 jaar gaat dit dus over 2-10kg. De mate waarin mensen bijkomen wordt in grote mate beïnvloed door voeding. Ook de lichaamssamenstelling verandert bij veroudering, voor optimaal behoud van spiermassa zijn zowel gezonde voeding met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen als beweging belangrijke factoren.

Invloed van de menopauze

De menopauze kan gepaard gaan met overgangsklachten. Bepaalde factoren zoals alcoholgebruik en roken kunnen hier een effect op hebben. Daarnaast is het belangrijke om tijdens deze periode alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen met extra aandacht voor bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer, jodium, en calcium.   

Voor vrouwen verhoogt door de menopauze ook het risico op hart- en vaatziekten, dit is vóór de menopauze lager dan bij mannen. Voldoende vezels uit groenten, fruit en volkoren producten en de inname van gezonde vetzuren kunnen helpen om dit risico te verlagen.

Specifieke diëten

Voor bepaalde aandoeningen werden specifieke diëten ontwikkeld. Zo is er het MIND dieet ter preventie van alzheimer, het DASH dieet voor hypertensie en kunnen gezonde eetpatronen zoals mediterrane voeding helpen bij hoge cholesterol. Bij al deze eetpatronen staat een hoge inname van groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden centraal.

Persoonlijke factoren 

Bij het opstellen van een advies hou ik altijd rekening met uw individuele situatie, wensen en voorkeuren. Er zijn enkele eetpatronen die nuttig zijn gebleken in bepaalde gevallen: het DASH-dieet (voor hypertensie), het mediterrane eetpatroon (voor hoge cholesterol) en het MIND-dieet (beschermt mogelijk tegen alzheimer en werd ontwikkeld voor het behoud van gezonde hersenen). Deze eetwijzen worden, samen met uw huidige eetpatroon, als basis gebruikt voor het opstellen van een aangepast schema.

Voor je begint

Recente bloedwaarden zijn nuttig zodat we op termijn het effect van het dieet kunnen nagaan. Daarnaast is het nuttig om al wat inzicht te hebben in je eigen eetgewoontes. Een eetdagboek kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.

Hoe verloopt de begeleiding?

Dit is afhankelijk van uw kennis, motivatie en doelen. Als diëtiste help ik u een gezonde leefstijl te ontwikkelen die past bij uw specifieke behoeften. Na een eerste consultatie stel ik een advies op dat we tijdens de tweede consultatie samen overlopen en verfijnen. Daarna kan opvolging ingepland worden, meestal is dit in het begin elke maand en na verloop van tijd één keer om de twee of drie maanden. U bepaalt zelf hoe lang de opvolging duurt. Meer informatie over de consultaties en tarieven vindt u hier.

Bronnen
  • Hill JO, Peters JC, Wyatt HR. Using the energy gap to address obesity: a commentary. J Am Diet Assoc. 2009 Nov;109(11):1848-53. doi: 10.1016/j.jada.2009.08.007. PMID: 19857625; PMCID: PMC2796109.
  • Hill JO, Wyatt HR, Reed GW, Peters JC. Obesity and the environment: where do we go from here? Science. 2003 Feb 7;299(5608):853-5. doi: 10.1126/science.1079857. PMID: 12574618.
  • Turicchi J, O’Driscoll R, Horgan G, Duarte C, Palmeira AL, Larsen SC, Heitmann BL, Stubbs J. Weekly, seasonal and holiday body weight fluctuation patterns among individuals engaged in a European multi-centre behavioural weight loss maintenance intervention. PLoS One. 2020 Apr 30;15(4):e0232152. doi: 10.1371/journal.pone.0232152. PMID: 32353079; PMCID: PMC7192384.