Voedingsadvies voor een Gezond leven

Voedingsadvies voor een Gezond leven

Meer groenten en fruit eten, minder snoepen, meer bewegen… Soms is het makkelijker gezegd dan gedaan en kan je best een duwtje in de rug gebruiken om je eetgewoontes te veranderen. Ik zet je alvast graag op weg met de onderstaande websites en boeken. Daarnaast post ik op Instagram regelmatig tips over gezonde voeding etc., deze deel ik, naast andere interessante informatie ook op facebook. Wil je graag een advies op maat of heb je nood aan ‘een stok achter de deur’, dan kan je altijd een afspraak maken.

Boeken van diëtisten en andere experts

Ook offline kan je heel wat informatie vinden over gezond eten. En ook hier is het belangrijk wetenschappelijk onderbouwde informatie te vinden. Hieronder een lijst met interessante boeken over voeding.

Kennis en recepten

I’m a foodie reeks

I’m A Foodie is een collectief van diëtisten en gezondheidswetenschappers. Hun boeken zijn op een heldere manier geschreven en vormen een mooie balans tussen kennis en recepten.

  • Eet als een expert
  • Eet als een atleet
  • Eet als een expert – zwanger
  • Eet als een atleet – hardloopeditie
  • Eet als een expert – party time

Sanne Mouha

Sanne Mouha is diëtiste in Antwerpen en heeft de volgende boeken geschreven:

  • Mama dieet
  • Gezond koken voor één
  • Highway to health

Michaël Sels

Michaël Sels is hoofddiëtist aan het UZ Antwerpen en verschijnt regelmatig in interviews over gezond eten. Hij schreef twee kookboeken:

  • Lekker lang leven
  • Lekker lang leven 2

Eetgedrag

Op dieet doe normaal

Dieetpsychologe Heleen Ligtelijn legt in dit boek de valkuilen uit waar mensen mee te maken krijgen als ze door middel van een dieet willen afvallen. Dit kan interessant zijn als je al meerdere keren hebt geprobeerd gewicht te verliezen maar telkens weer opnieuw aankomt.

Intiuitief eten werkboek

Evelyn Tribole en Elyse Resch zijn twee Amerikaanse diëtisten die met hun boeken de focus leggen op een gezonde relatie met eten en met jezelf. Hun boeken zijn vooral geschikt voor mensen die de ‘dieetmentaliteit’ los willen laten en gewichtsverlies niet meer als prioriteit willen stellen. Deze manier van eten staat dus los van gewicht en het is mogelijk dat je bijkomt, afvalt of op gewicht blijft door deze manier van eten toe te passen. In het werkboek vind je heel wat tips om goed voor jezelf te zorgen die niets met eten te maken hebben maar wel je mentale welzijn ten goede kunnen komen.

Duurzame voeding

hamburgers in het paradijs: voedsel ten tijde van schaarste en overvloed

Dit uitgebreide boek over de geschiedenis van ons landbouwsysteem en duurzame voeding is geschreven door Louise Fresco: wetenschapster en voorzitter van Wageningen universiteit.

Wat met ons voedsel?

Voedingswetenschappers Tessa Avermaete en Wannes Keulemans geven een beknoptere versie van wat duurzame voeding precies inhoudt.